torsdag, april 29, 2010

Vad är ett ord?

Så snart lilla N slår upp sina blå numera så fäster hon blicken på något, lyfter handen och frågar Ede? Tar man upp henne i famnen tittar hon på saker liksom med ett alldeles nytt intresse, och pekar med sitt lilla pekfinger åt ettförvisso ganska godtyckligt håll. Blicken är dock tydligt fäst på en tavla, köksklockan, pappas skjorta som hänger på tork eller kanske dörrhandtaget och samma fråga kommer: Ede?

Hela dagarna talar jag om att vi har fönster, lampor, gardiner, kylskåp (med en sköldpaddsmagnet och en mycket intressant sköldpaddsmagnetsfot), böcker, koppar, kuddar, tvätt, stolar, ljuslyktor, badanka, radio, elefanter och garn här hemma.Härom dagen var vi med Öppna förskolan på en spännande skogsutflykt och för varje trädstam och gren vi passerade sa lilla N "Ede?". En kväll hörde jag lilla N:s pappa tålmodigt svara: "Det är bokhyllan Bestå." Lilla N är outtröttlig och vill helst bli runtburen och förevisad saker hela dagarna.

Själv går jag här och funderar på när ett ord blir ett ord. Jag inser ju att lilla N inte alls formulerar "Vad är det?", utan helt enkelt bara gör ett ljud som får oss vuxna att reagera och svara. Ändå är det ju inte bara ett slumpmässigt ljud, för hon använder det medvetet när hon tittar på något, och bara om det finns någon i närheten som kan svara. (Iaf så vitt jag har märkt). Att det är en fråga hon ställer är tydligt på tonfallet (ni vet, frågar man något går tonen liksom upp på ett speciellt sätt) Så, när blir ett ord ett ord? När det låter som ett vedertaget ord? Eller när man kan kommunicera med hjälp av det?


Ede? En stolsdyna.
Ede? Kalljäst surdegsbröd.
Ede? Minibyxor i strl 50 till en bebis som kommer vilken dag som helst.

måndag, april 26, 2010

Sådant som hänt

Jag har stickat en mönsterrapport på spetsdelen på Helena-koftan.

Jag har fått ett väldigt blommigt tyg av min far. Eller rättare sagt, Nora har fått ett väldigt blommigt tyg av sin morfar. Nu är det upp till mig att omvandla det till ett par glada sommarbrallor.



Min sambo är hemma från både Långbortistan och storstan. Från Långtbortistan fick han med sig en trist förkylning, och tyvärr stannade förkylningen kvar här fastän sambon for till storstan förra veckan. Nu är dock både förkylning och sambo här. (Nåja, sambon är på jobbet, men iaf i stan.)

Jag har nästan sytt klart ett par kortare sommarleggings (piratbrallor?) till lilla N, men jag tänkte fel när jag klippte till tyget så jag tror inte alls de kommer passa.

Jag har skrivit klart personligt brev och CV, och väntar nu på att det ska komma ut några intressanta förskollärartjänster i kommunen. (Ja, jag måste söka de jobb jag är intresserad av fastän jag har en fast tjänst i grunden.)

Jag fick ett vänligt och klokt mail från en annan mamma nu på morgonen. Tack Mia!

Jag har ätit upp min müsli. (Egentligen hade jag tänkt göra ny i helgen, men det är ju faktiskt något som INTE hänt.)

torsdag, april 22, 2010

Mer sytt än stickat igen

Stickandet har bara gått två-tre varv framåt sedan förra bloggposten. När lilla N inte sysselsätter mig på olika sätt har jag sällan ro att sticka. Det blir mer av tvätt och barnmatskok och eget födointag eller annat fixande hemma då. Dagarna, veckorna och månaderna bara försvinner ändå.

På sista tiden har en hel del energi och tid gått åt till att ta reda på mer om och fundera kring min arbetssituation till hösten. Efter mycken vånda har jag nu tackat nej till en klasslärartjänst och efter en del turer har jag istället fått löfte om ett förskollärarjobb. Var det blir vet jag inte ännu, så än är inte alla bitar på plats, men det känns iaf skönt att ha kommit till ett beslut, och ännu skönare att jag inte står utan arbete till följd av detta.

Nåväl. I går var min mamma på besök så hon fick hålla lilla N borta från symaskinspedalen medan jag avslutade ett par projekt jag börjat på tidigare. (Tack mamma!)

Muddbyxor i ett mjukt, men ganska kraftigt bomullstyg jag hade i min tygsamling. Den mörkblå mudden är från Jofotex och tyget till fickorna har jag fått av Nikka någon gång för rätt länge sedan. Mönstret är ett hopkok av Meedoms mönster och två olika köpebrallor. Otroligt svårfotat projekt för övrigt, i verkligheten matchar mudden och fickorna varandra bättre.

Ännu ett Meedommönster har testats. Denna raglant-shirt har jag förlängt en aning och tagit in bredden något på. Jag har inte provat den på lilla N i färdigt skick så jag vet ännu inte om det blev bra. Halsringningen blev däremot lite väl tight. Den går att få på, men det är inte så kul att bråka med lilla N som inte gillar när plagg ska dras över huvudet. En annan gång kanske jag försöker göra ett sprund med tryckknappar i raglansömmen. Den mönstrade trikån är från E-slöjd och den gula från Jofotex.

fredag, april 16, 2010

Jag gillar våren


Vitsipporna blommar bredvid stigen där lilla N och jag är på promenad. Sambon som skulle ha kommit med flyg igår vilar nu därhemma efter att ha bilat hem från Paris. På köksbänken står en form bröad och väntar på att få smet till en kanelkaka i sig. Snart ska vi gå hem till sambon och formen, men kanske kan jag stanna vid en bänk och läsa ett kapitel i en bok innan mina båda älsklingar vaknar. Jag gillar våren. Kanske kan jag komma igenom min bok innan det blir höst igen.

onsdag, april 14, 2010

WIP: Helena

När jag var hemma hos mor och far och hade mina händer fria långa stunder passade jag på att börja på en Helena. Den har legat på min vill göra-lista sedan jag först såg den. Nu när jag har någon att sticka den till så bara måste jag ju försöka. Har jag tur är jag klar till sommaren och har jag ännu mera tur kommer den att passa lilla N då.
Garnet kommer från Knit Picks och heter Comfy. Det är en bomull-akryl-blandning som jag tror blir jättebra. Rena bomullsgarn är så mycket hårdare. Konstigt det där med akryl förresten, i kombination med ull är det ingen favorit och ett rent akrylgarn tycker jag känns hårt och livlöst, men i kombination med bomull tycker jag ofta om det. Är det någon som håller med? Eller som kan förklara kemin bakom?

fredag, april 09, 2010

Kort rapport

Lilla N och jag är hemhemma ett tag igen. I går tog vi en skön vårpromenad längs med ån.
Djevelluen jag stickade var inte riktigt bra till lilla N så den har lagts undan och får bli present till någon annan bebis. Jag har kapitulerat och ekiperat tösen med en vårmössa från HM istället. Det går ju bra det också.

Idag tog vi med min mamma och moster och åkte till Jofotex i Söderköping och utökade muddförrådet. Lite cerise trikå, och en bit elefanttyg till presenter blev det också, men ganska återhållsam var jag väl ändå med tanke på hur mycket fina tyger som finns där, tycker ni inte? John berättade att Flodistyget snart kommer i nya färger, bla just cerise faktiskt, och visade också ett helt nytt retrotyg (vilken motsägelse!) som kommer in i maj. Kul! Vi blev dessutom bjudna på gratis fika på kondiset som ligger precis bredvid. Mycket trevligt, och mycket trevlig personal även där.

Nu tvättas det tyger och klipps till mönster till ett gäng kläder här medan min mamma barnvaktar lilla N. Härliga tider! Sy får jag dock göra någon annan gång, för jag är verkligen inte kompis med min mammas gamla symaskin.

onsdag, april 07, 2010

Knasbrallor

Jag håller på och försöker få till ett (eller flera) bra muddbyxmönster så nu har det blivit ett par till, denna gång med utgångspunkt någonstans mitt emellan Meedoms form 1 och form 2.

Efter att ha sett bla Florins härliga byxor i glada tyger fick jag lust att prova att sy ett par egna knasbrallor i mönstrat bomullstyg. När jag rotade runt i min tygsamling hittade jag en stuvbit av en panelgardinslängd som jag någon gång köpte för att sy en duk av. Så blev det alltså inte. :)
Var tvungen att be lilla N modella lite i morse också. Kolla in sommartjejen:


söndag, april 04, 2010

FO:n och mer tyg

Djevelluen i Milk & Honey stickades klart i bilen på väg till svärmor i fredags.

Lilla N har provat den idag och den funkar, men är den är verkligen på gränsen till för liten. Några maskor till i omkrets och längd hade inte skadat alls. Lite lösare stickning hade hjälpt det också kunde jag konstatera efter att ha jämfört med höstmössan. Jag tror att jag har garn nog för att sticka en till, större mössa, men jag tror faktiskt inte att jag orkar.

Idag har jag sytt klart ett par muddbyxor i vaniljfärgad velour från Stoff och stil. Jag har testat Meedoms mönster, men lagt till muddar. Jämförde med ett par köpebyxor från Lindex och valde "Form 1" eftersom den såg ut att vara väldigt lika köpebyxorna i vidden.

Byxorna är ännu för stora för lilla N, framför allt på längden, men efter en snabb provning kan jag konstatera att jag skulle vilja ha en aning mer pös i benen och kanske, kanske också över rumpan än det blev. Nu är dock velourtyget jag använt riktigt kraftigt så måhända hade det blivit bättre i ett aningens smidigare tyg.
Eftersom muddarna är upp-/nedvikbara så ville jag inte sätta namnbandet runt kanten denna gång utan jag fick klura ut en ny placering.

Förra helgen befann sig vännen M på Stora symässan i Malmö för att hjälpa till med försäljningen av Garnpallettens härliga garner. Omtänksam som hon är frågade hon mig om jag ville ha något trikåtyg langat från mässan, och det var ju svårt att tacka nej till ett sådant erbjudande. Lagom till påsk flyttade alltså de här fina tygen från E-slöjd hem till mig. Jag har ännu inga bestämda planer för dem, men jag hoppas få till något kul till sommaren iaf.

lördag, april 03, 2010

Dyna till barnstolen

Lilla N har växt och sitter dessutom numera stadigt i barnstolen. Således behövdes en tunnare dyna än den förra som var till för att pallra upp henne ordentligt. Så bra då att man kan ladda hem ett gratis Burdamönster på en dyna till just IKEAs Antilop-stol. Jag har inte följt mönstret exakt, men det var tacksamt att utgå ifrån det för att få till formen.


Överdraget är av ett plastat tyg (vad kallas det egentligen?) från Åhlens och till själva innerdynan sydde jag ihop tre lager av ett gammalt billigt fleecetyg jag hade liggande. "Bra nog" var parollen för detta projekt, för även om en dyna gärna får vara snygg så är det inte så himla viktigt med tjusiga detaljer nere bland matkladdet i en barnstol.

fredag, april 02, 2010

GLAD PÅSK!


Önskar er alla en fin helg!