fredag, juli 31, 2009

Fredag

Det är regnigt och svalt här idag. Perfekt väder för barnafödande, men istället drar sambon kablar i lägenheten (Jippe! Nu slipper vi nätverskablar som ligger tvärs över golvet!) och jag stickar på Gail.Det går inte fort framåt med sjalen precis, men en rapport har jag nog fått till idag iaf.

Annica frågade i går om det här med att sätta livlinor. På bilden ovan kan du se en sådan i form av vitt garn som löper genom stickningen. Ett sätt att skaffa sig en sådan livlina är att helt enkelt trä en nål med en stark tråd eller med ett lös garnstump och sedan trä nålen igenom alla maskor på ett lämpligt varv. (Enklast är det nog att ta det varv man just då har på stickorna/vajern).

Använder man som jag Knit Picks-stickorna som har ett litet hål i ena stickfästet så kan man istället trä tråden genom det hålet och låta tråden hänga med när man stickar ett varv. (En intressant effekt av den metoden är dock att en ev. stickmarkör hamnar PÅ själva livlinan, upptäckte jag för en stund sedan... ;-) )

Annica undrade också vad en magnetplatta är. Det var lite tokigt av mig att kalla den så, för den är ju egentligen inte en magnetplatta, utan en magnetisk metallplatta (En fysikfröken måste ju rätta sig själv!). På den kan man fästa sitt stickmönster och med hjälp av avlånga magneter markera var i mönstret man är. Mycket praktiskt! Jag har köpt min platta av Eva som har Stäkets hantverk och design.

torsdag, juli 30, 2009

Torsdagstitt

Idag har vi varit på ett extra ultraljud för att kolla så att bebisen har det bra i magen. När jag var hos barnmorskan senast hamnade magmåttet nedanför normalkurvan igen, och hon var osäker på om det bara berodde på att bebisen sjunkit långt ner, eller om det kanske kunde vara så att det var lite ont om fostervatten. På ultraljudet visade det sig dock att det fanns tillräckligt med plaskutrymme för bebisen (vilket är tur, för om den brås det minsta på mig så borde den ju gilla att bada), och att filuren väger någonstans runt 3300g just nu. Helt ok alltså, så än håller vi i hop, jag och parveln där inne. Efter sjukhusbesöket tog vi en sväng till Ikea där vi handlade ett par lådor att ha småsaker i till bebisrummet. Jag är rätt nöjd med färgmatchningen... ;) Rummet är förresten riktigt färdigt, så det är lite mysigt att kika in där ibland och titta på sakerna som bara står och väntar.

Nu ska jag sätta på kaffe (hur underbart är det inte att bli sugen på kaffe igen?!) och sedan ska jag försöka sticka lite på Gail. Jag tog några varv under bilträffen igår, men det gick inget bra att sticka i bilen. Sportbilar kan vara lite...hm..stötiga, och mönstret är inte alldeles enkelt så det var lite för besvärligt när diagrammet gled i väg och stickningen liksom hoppade omkring i mina händer.

Jag har följt Leftknits exempel och satt i en livlina efter varv 37 så jag slipper börja om från början om jag klantar mig, men nu tror jag att jag har fått koll på hur mönstret hänger ihop iaf. Men släpper diagrammet och min magnetplatta, det gör jag nog inte...
Som ni ser valde jag det grönmelerade garnet. Jag vet inte om det var rätt beslut, för kanske försvinner spetsmönstret lite i färgskiftningarna, men nu kör jag på så får vi se hur det blir. Lite kul är det ju också att Leftknit stickar i samma garn, fast i en annan färg.

onsdag, juli 29, 2009

Om att gå över tiden

Eftersom Kine frågade lite om det här med att gå över tiden:

Egentligen räknas inte graviditeten som överburen förrän 14 dagar efter beräknad födelse, men går man så länge så får man i min stad komma in på kontroll på förlossningen. Då avgörs om man ska sätta igång förlossningen eller inte. I så fall sker det dagen efter.

Och jo, nog tycker jag att det är lite jobbigt att gå och vänta nu. Inte för att jag mår dåligt, inte för att det är så förskräckligt jobbigt med magen och faktiskt inte för att jag inte kan tåla mig en minut till heller. Då är det tråkigare att sambons semester obönhörligen tickar på oavsett om bebisen kommit ut eller inte. Och att vi inte kan hitta på så mycket annat än att vara hemma eller göra små dagsutflykter medan vi väntar. Då är det lätt att bli lite rastlös.

Sedan är det klart att vi gärna vill få träffa vår lilla/lille nu. Det börjar kännas som det är dags. :-)

Passar det här då?


Både stickning och bilar borde väl funka!?

tisdag, juli 28, 2009

Beslutsångest

Jag hade ju lovat mig själv att jag skulle få börja på en ny stickning när filten var klar. Nu har Leftknit och jag bestämt oss för att sticka varsin riktigt tjusig sjal i höst och ikväll ska vi lägga upp.

Men, då måste jag ju ha bestämt mig för VILKET av mina tunna Knit picks-garner jag ska välja, och det är ju så himla svårt!
Röd eller grön Shadow i mjukaste merino, eller den mer melerade och lite mörkare gröna Shimmer i babyalpaca och silke?

Med tanke på mina senaste projekt kan ni kanske gissa vilket det lutar åt just nu...

måndag, juli 27, 2009

FO - OpArt

Lilla vän, är det kanske så att du väntat på att din filt ska bli klar? I så fall är det fritt fram nu.
Det var många garnändar att fästa, men i goda stickvänners sällskap gick det ganska lätt. Jag gillar verkligen mönstret, och är fascinerad över hur något så enkelt kan ge en så rolig effekt. Det blev dock lite tröttsamt med de långa varven på slutet. Eftersom jag stickat i bomullsgarn istället för ullgarn så är det också lite svårt att blocka filten till en perfekt kvadrat. Jag vet inte ens om jag ska försöka. Just nu har jag nöjt mig med att pressa den lite grand med strykjärnet.

Om någon mer blir sugen på att sticka samma filt kan jag berätta att jag har använt sex nystan Muskat av varje färg för att göra den mindre stroleken, men då räckte det ändå inte till för att göra sista randen tillräckligt bred. Jag hade egentligen behövt ett, eller kanske tom två, nystan till av den gröna färgen. Men, eftersom jag tränar på det där med att göra saker "good enough", så blev den så här. Och jag är nöjd.

söndag, juli 26, 2009

Nejdå!

Ni behöver inte fundera, här har inget hänt på bebisfronten. Idag har vi varit på dagsutflykt till mor och far. I morgon blir det stickträff med kompisarna. Skönt att ha lite lagom på programmet!

Filten är förresten avmaskad. Egentligen räckte inte garnet (trots mina kompletteringar) men jag lät det vara som det blev. Det tog slut, och då tog filten slut. :-) Återstår att fästa typ en miljard garnändar. Inte kul med bomullsgarn då...

Om en stund är det dags för bebisen att dra igång sitt dagliga kvällsaerobicspass, så här väntar minst en timmes mer eller mindre behaglig invärtes magmassage för mig. (Haha, bara jag skrev det satte den igång!)

lördag, juli 25, 2009

Nähä,


men NU då?

Okej,


bilar funkade inte. Gillar du båtar bättre bebis?

fredag, juli 24, 2009

Goda pedagoger?

Då och då kollar jag varifrån trafiken till min blogg kommer. Intressant nog såg jag nyss att någon hittat hit från ett företag som bla säljer Kool Aid. Det är ju trevligt att nya människor hittar hit, men så synd att ingen på nämnda företag kontaktat mig och bett att få länka. Jag brukar alltid vara generös med sådant nämligen, men jag tycker att det hör till god ton att fråga.

Nåja. Jag får väl helt enkelt anta att E och jag var ett oslagbart pedagogiskt team (eller hur M och Ilsefin?! ;-), och vara glad att fler har nytta av våra första Kool-Aid erfarenheter.

Om nu någon blev sugen på att köpa lite pulver och sätta igång så kan man för övrigt beställa Kool Aid även från KarMa garn, fd Garnhärvan. ;-)

Prommis


Kondisen är inte på topp men det är iaf skönt ute.

Skörd

Krusbären på balkongen börjar bli riktigt mogna.
I går plockade jag av en del av dem och bakade krusbärspaj.
Konstigt nog har jag inte smakat den ännu. Det får bli senare idag.

Först måste jag hitta på något att göra. Vädret inbjuder ju tyvärr inte till någon badresa och jag börjar få cellskräck i lägenheten. Så kan man ju inte ha det!

torsdag, juli 23, 2009

Pust och lust

Vad gör du idag? Jag har just såp-värmt och skrubbat ugnen. Och skrubbat resten av spisen. Och spisfläkten. Och städat bakom spisen.
Slipper jag julstäda nu tror ni? (Jo, för enligt vännen D, så är det just att städa bakom spisen vi svenskar påstår att vi gör när julen närmar sig och vi måste "julstäda" så mycket att vi inte har tid att umgås.)
Hur som helst blev jag lite trött i armarna nu. Och speciellt i högerhanden efter svintognuggandet på ugnsgallret (ni vet hur man liksom klämmer åt tumme och pekfinger stenhårt för att få bort det fastbrända). Måste vila handen nu för det får ju inte påverka min stickförmåga. Jag har en halvt varv (á sisiodär 650 m) brunt kvar att sticka, och så 20 varv grönt innan filten är klar.
Fast egentligen har jag mest av allt lust att lägga upp till ett nytt stickprojekt. Ett par fina sockar som legat på väntelistan ett år nu tex. Eller en ny sjal i något av de gröna Knitpicksgarnerna som ligger och frestar bakom en glasdörr i skåpet ovanför skrivbordet.
Fast jag har ju Flower basket att sticka på också. Och den är ju kul! Nåja. Jag ska unna mig själv att börja på något nytt iaf så snart filten är klar. Om jag fortfarande har tid och lust då. ;)

onsdag, juli 22, 2009

Andra ägnar sig åt...


...en mer ljudlig hobby.

Ajaj!


Jag tog med för lite garn!

tisdag, juli 21, 2009

Ja, det var en dag i juli

Idag har det varit regnigt och blåsigt och jag har lufsat runt här hemma i vanlig ordning. Skulle ju kunnat läsa eller se på någon film eller... Men nej, det är jag för rastlös för sådär mitt på dagen. Jag var tvungen att göra något som gav något slags synbart resultat för att inte få psykbryt. Alltså bakade jag mig en limpa så jag hade färskt bröd till eftermiddagsfikat.

Jag hade gärna bakat två, eller bakat något mer, men det finns det tyvärr inte plats i frysen för.

Sedan lyssnade jag på radio och sorterade ett gäng tråkiga pappershögar. Och så inventerade jag delar av mitt tygförråd och hittade en del intressanta saker. Bla en massa ganska små bitar velour i olika färger som jag vet att jag tänkt sy Kalikåfigurer av. Måste nog låna de där Kalikåböckerna på bibblan i höst igen...

Nu ska sambon och jag inta soffan och titta på en film och jag ska passa på att sticka vidare på filten. Idag kom nämligen det kompletteringsgarn jag beställt från Göteborg. Bra service!

måndag, juli 20, 2009

Namn

Tack snälla för era namnförslag! Ganska många av dem är faktiskt sådana som redan snurrat runt i våra diskussioner här. Men det måste ju betyda att det är fina namn, eller hur?!

Och Mia, vilken tur att du anser stan stor nog för två Alfredar. Det är nämligen ett av de namn som står ganska högt på vår lista. :-)

söndag, juli 19, 2009

Flodisfilt

Tvättade flodhästtyget direkt när jag kom hem igår, så idag kunde jag sätta saxen i det. Valde ett enkelt projekt, en lite mindre, tunnare filt att ha tex i vagnen eller i sängen så här i början när det fortfarande är varmt ute.

Gosefåret fick agera modell... (Ja, för det är klart jag varit tvungen att köpa ett gosefår till bebisen!)

Helg

I går hade jag en toppendag med Leftknitt och hennes sambo. Det blev fika, stickning, Jofotexbesök, sol och bad och sightseeing längs med nya spännande vägar. Härligt!

Lite tyg fick jag förstås med mig hem. Vet inte riktigt varför jag inte kan låta bli det gröna. Jag VILLE ta någon annan färg, men det gick liksom inte. Jonny i butiken kommenterade färgvalet med "Du vet inte vilket sort det blir
va´? Det här är en henom-färg.". Jag är iaf tydligen inte ensam om att välja grönt som det säkra kortet...

Idag hällregnar det här. Sambon och jag har städat men nu ska vi ge oss ut och bunkra mat.

lördag, juli 18, 2009

Sjön lutar..

...och vi njuter av dagen.

Lördag

Jag har nu efter lite vånda beställt mer Muskat från Deisy design. Hoppas nu bara de har rätt färger kvar, och att garnet hinner hit (och gärna hinner bli uppstickat) innan bebisen vill ut. Jag kan ju teoretiskt sett ha tre veckor på mig, så det är inte helt omöjligt. :) Annars är kanske filten ett alldeles lagom enkelt projekt så där i en ny tillvaro.

Idag ska jag på utflykt med Leftknitt och hennes sambo. De är så rara som tar mig med ut på sin första riktiga sememesterdag. Nu måste jag packa stickning. Och nudel!

Eh. Förresten, en annan sak. Det där med bebisnamn är supersvårt. Vår lista växer och krymper och ändras. Mest krymper den känns det som. Så ge oss GÄRNA förslag på fina namn!

fredag, juli 17, 2009

Utflykt


Flower basket har fått följa med på badutflykt. Härligt sommarväder idag så det var nödvändigt med några svalkande dopp för mig och magen.

torsdag, juli 16, 2009

Torsdag

I går var vi och hälsade på svärmor, så jag hann en halv grön rand på filten i bilen. Borde ju sticka vidare på den idag, men har lite svårt att få ro att sätta mig ner och "bara" sticka på en så pass enkel stickning när jag är hemma. Kanske ska prova att sätt mig på balkongen och lyssna på en ljudbok samtidigt. Jag har dagen för mig själv och egentligen inga måsten, men jag känner liksom hela tiden att jag borde passa på att göra sådant jag inte kommer kunna/hinna/orka/vilja göra senare (och nu menar jag faktiskt inte bara sådant som att städa osv, utan även saker för min egen skull.) Frågan är ju bara vad det är...

Hittills idag har jag iaf sytt lite grand. Det fick bli ett par extra örngott i minsta storleken.

Hm. Kanske ska passa på att baka något kul innan jag tar lunchmacka....

tisdag, juli 14, 2009

FO-, WIP- och UFO-status.

Sådär, nu är det viktigaste på hårddisken kopierat så nu har jag kunnat ladda in några nya foton. De här blå spiralsockarna blev egentligen i princip klara under Orustresan, men först idag sydde jag ihop tån på den sista. På Ugglevästen återstår att sticka kanter kring ärmhål och urringning, men eftersom detta inte är ett projekt som behöver färdigställas förrän till våren så får det vänta tills jag är klar med filtprojektet.
Det återstår många och långa varv på filten, men jag börjar tyvärr få ont om garn. Var på stan och letade fler nystan, men fick bara tag i det gröna. Får se hur jag gör med randningen på slutet. Kanske får jag stå ut med att avvika från mönstret.
Jo, just ja, på UFO-fronten såg allt bra ut. Bebisen har fixerat sig nu (åt rätt håll!) så nu är det bara att vänta på att den vill titta ut.

Tisdag

Det känns fint med lite blåbär i frysen. Fast finast är nog ändå att sambon både visste ett blåbärställe (Tack för det, totalförsvaret.) och följde med mig ut och plockade. Det är inte så fruktansvärt besvärligt att plocka blåbär med mage om man bara tar på sig extremt oömma kläder och sedan kryper omkring på knä i skogen. Nog för att jag blev rätt trött och ond i ryggen ändå, men det är helt klart en smidigare metod än att stå framåtlutad, även för ickegravida.
Jag är allt lite sugen på att ta en sväng till, men idag hinner jag nog inte för jag har barnmorskebesök inbokat i em.

Istället så säkerhetskopierar jag delar av min hårddisk. Borde gjort det för länge sedan förstås, men fick ändan ur tack vare Fosco. Undrar vad mer jag ska hitta på idag?! Tydligen inte publicera nya foton på mina projekt iaf, eftersom USB-porten är upptagen av den externa hårddisken...suck. Nåja. Jag får återkomma!

söndag, juli 12, 2009

Lycka!



Händer det något?

Nja, inte så fasligt mycket. Jag har ju hemester. Jag tvättar och viker och löser korsord och bakar bullar och sover och läser och gör musli och träffar vänner och pillar mig i naveln (nåja, inte så mycket i navlen just nu faktiskt) och sådant. Lite smått blir det ju gjort iaf, och det är skönt att inte ha för många måsten.

Härom dagen knåpade jag ihop ett par fiskar som kanske kan få ingå i en mobil eller helt enkelt bara hänga som de är över skötbordet, sängen eller i vagnen.I går blockade jag äntligen till nederkanten på omlottkoftan.
Jag borde fortfarande sy dit en knapp för att hålla den inre fliken på plats. Konstigt att det inte var knytband eller knapp där i beskrivningen. Hur som helst är den iaf klar att användas. Mjukt och lent och maskintvättbart är garnet. Sambon säger att koftan är fin, men han tror inte att man ska lägga ifrån sig barnet i skogen med koftan på... Han har en poäng där!
I morse vaknade jag i vanlig ordning vid kl 5 för att gå på toa. Ibland har man tur och somnar om. Idag hade jag inte tur så efter ett par timmar bakade jag lite frukostbröd istället.Behöver jag tala om att jag blev sömnig igen så snart brödet skulle jäsa? Det var bara att sätta klockan. Nåja, en tupplur på en halvtimme framåt morgonkvisten är inte fel iaf.

torsdag, juli 09, 2009

Om badnudlar

Någon frågade var man köper en badnudel, även kallad simpinne, och vilken bärkraft den har.

Jag köpte min på Göksäter på Orust, men det brukar finnas i de flesta leksaksbutiker så här till sommaren. För några veckor sedan vet jag att Lidl hade en variant hemma. Jag har också sett dem i hjälpmedelsbutiken i min stad. Det verkar lite svårare att hitta dem på nätet, men här är iaf en butik som har dem.

Jag misstänker att priserna skiljer sig en del åt beroende på var man köper dem. Min nudel var väldigt billig, den kostade 17.50:- har jag för mig. Den är nog egentligen en bit färgad rörisolering (den har nämligen ett hål i mitten), men annars skulle jag gissa att de kostar från kanske 50:- och uppåt.

Bärkraften är bättre än man tror. Om man som jag gärna vill vara i vattnet utan att behöva simma eller trampa vatten hela tiden är det jätteskönt att liksom forma nudeln till ett U att sitta i (antingen med ett ben på var sida - för en något mer komisk effekt, eller båda benen på samma sida.) Sitter jag så så sticker axlarna precis lagom upp hur vattnet, och pinnens ändar hamnar någonstans strax över vattenytan. Det är också skönt att bara lägga flytpinnen som lite extra flythjälp under rygg och armar och plaska omkring på rygg. För den som inte är ute efter att guppa omkring utan vill gympa med sin nudel hittade jag den här sidan.

onsdag, juli 08, 2009

Skrynkliga fynd

Hittade en påse med små kläder jag sytt för sisodär elva år sedan under min första sömnadsperiod... Modellerna är kanske inte de jag skulle valt idag, iaf inte på de där vida overallerna med knäppning i ryggen. Ytterst tveksamt om vi kommer använda något annat än möjligtvis babytrosorna, men jag tvättar grejerna ändå. Vill ju liksom inte svika den där tjejen som var jag och som inte kunde ge bort allt utan sparade en del för eget framtida bruk.

tisdag, juli 07, 2009

Andra aktiviteter

Det här börjar (Eh, ja, det har kanske pågått ett tag...) visst verkligen likna en bebisblogg. En sådan tur att jag aldrig har påstått att det här är en ren stickblogg, eller bakblogg, eller syblogg eller något annat slags blogg för den delen. Det är ju helt enkelt en blogg med plats för mina alldeles egna, och alldeles olika infall.

Det senaste som fallit in här är barnvagnen. Jag hämtade sambon på flygplatsen idag, och sedan hämtade vi barnvagnen. Vi har redan pimpat den lite.
Sambon har hängt dit skötväskan från nätbutiken Dadgear (kolla förresten in deras knasiga västar med skötväskefunktion). Han verkar mycket nöjd. Själv har jag har hängt dit den stickade lilla nallen som jag fått av en god väns mamma.

Och när jag fotar nalle och publicerar här så fotar sambon barnvagnsfälgar och lägger ut på sitt favoritforum...

Inte en normal aktivitet

Att stryka lakan är inte en normal aktvitet i mitt hem. Att stryka överhuvudtaget är inte heller det en särskilt vanlig aktivitet här.

Men jag kan ju inte låta bli att göra ett undantag för den första bäddningen åt den där filuren som ägnat förmiddagen åt att bända ut mina revben.

måndag, juli 06, 2009

Sommarjobb?

I vintras konstaterade vi att frysen behövde frostas av. Vi väntade bara på en ledig dag med ordentliga minusgrader så vi kunde sätta igång. Plötsligt var det juli och 28 plusgrader.

Idag visade termometern endast + 13 grader så det var dags för mig att inse att det inte kommer bli ett bättre läge den närmsta tiden. Bara att bege sig hem och sätta igång, alltså.

Skönt att få det gjort iaf! Nu är jag alltså hemma i stan igen, och ska passa på att greja lite här hemma när vädret tillåter att jag gör annat än att ligga i en sjö.

Garnkrull och funderingar

Jag gillar min OpArt-stickning, men hjälp vad garnet krullar i hop sig hela tiden. Det måste bero på att Muskaten är tvinnat av flera tunna trådar, eller hur? Fast det är ju ullgarner oftast också, och jag trodde det mest var entrådiga ullgarner som riskerade att sno ihop sig på det här sättet.
Eller beror det på att jag stickar runt och inte fram och tillbaka? Men borde det inte hjälpa att vartannat varv stickas avigt? Jag tittar och tittar på mitt garn och mina stickor medan jag stickar, men lyckas inte riktigt tänka ut hur det hänger ihop.

Men det är väl sådana funderingar man kan ägna sig åt när regnet öser ner och dagen får gå i sin egen takt...

söndag, juli 05, 2009

Långsam tillväxt

Jag har inte stickat alltför många timmar de senaste dagarna, men filten växer iaf så sakteliga. Fortfarande ser den dock ut som (ganska gigantisk) rasta-basker där den hänger på rundstickan. Min 2,5-åriga syskondotter som var på besök härom dagen frågade "Vad gör du?" och jag svarade "Jag stickar. Jag gör en filt av det här garnet." Tydligen var det en mycket märklig aktivitet för frågan återkom många gånger under dagen...
Snabbare än filtens tillväxt går dock dagarna på räknaren här till höger. Det känns jättekonstigt att det plötsligt står "19 dagar kvar". Jag har svårt att förstå att bebisen faktiskt egentligen är färdig att födas precis när som helst, det känns nämligen som den borde bo ett bra tag till i min mage (det gör den säkert också.). Det är iaf skönt att det bara är ett par dagar kvar till sambon kommer hem från jobb i utlandet!

lördag, juli 04, 2009

torsdag, juli 02, 2009

Värme

Ojojoj, så varmt det är idag! Fortfarande nästan för varmt för linne och kjol i skuggan på altanen, och då är klockan över 20. Jag har varit ute med båt och vid vattnet hela dagen, men utan minsta vindpust, och med klarblå himmel och 28 grader i luften var det otroligt varmt ändå. Tur att jag hade min badnudel att guppa runt på i vattnet så att jag kunde ligga i blöt länge!

Nu ska jag ju inte klaga, för jag ville ju ha sol och varmt så jag kunde hinna bada en massa innan bebisen kommer. I morgon hoppas jag dock hitta en plats i skuggan där jag kan sitta med min stickning mellan doppen!

Landstigning



onsdag, juli 01, 2009

Mmm!


Nog för att jag brukar äta jordgubbar i frukostyoghurten, men färska från landet är riktig sommarlyx.