måndag, juli 31, 2006

Att göra klart

Nu på förmiddagen har jag äntligen sytt klart den här handväskan.



Jag började för lääänge sedan. Sedan var det några som drog ner mig i stickträsket, och då fanns det liksom inget utrymme för det där med att sy. Men, nu dök sylusten upp igen, så nu blev väskan klar. Jag älskar att bli klar med saker! Särskilt sådana som stått halvfärdiga på strykbrädan och pockat på min uppmärksamhet...

söndag, juli 30, 2006

Ett armband, bara sådär

Idag har jag haft en skön dag. Jag virkade några varv på gnisselsjalen innan det blev för varmt på balkongen. Då blev garnet så motsträvigt. Så då bläddrade jag lite i ett par lappteknik-böcker istället. Hittade inget projekt som kändes så där YES! men väl flera som man iaf bitvis kan inspireras av.

Ikväll har jag väntat på att ett par som skulle köpa våra CD-hyllor skulle dyka upp. Jag är lite knäpp, för när jag väntar på något sådär så har jag svårt att slappna av, och att helt koncentrera mig på det jag håller på med. Så det blev inga stora projekt av ikväll. Annars hade jag nog stängt in mig i hobbyrummet och kamperat lite med symaskinen där.

Istället satte jag mig i iaf soffan och pulade lite med lingarn och pärlor. Rätt vad det var så hade jag gjort mig ett armband!

Pågående projekt

En liten lista över vad jag håller på med, eller borde hålla på med, mest som påminnelse till mig själv:

* Sticka på vita, lurviga Rob roy-sjalen i aplaca/mohairgarnet.
* Virka fler små pluppar till de turkosa halvantarna, samt sy fast dem.
* Fästa knapp och fixa knapphål på den tovade väskan.
* Virka på den rosa akrylsjalen.

Och så sist, men inte minst:
* Bestämma mig för om jag ska använda det här zigzagstestet i alpaca till något, och i så fall vad.


Ja, att jag kommer repa upp just denna lapp är nog redan bestämt. Jag hade tänkt sticka en bit, maska av, sy ihop i zigzagskanterna med varandra och sedan använda röret som mittparti på en halvvante, men jag tror inte att mönstret kommer göra sig så bra "på tvären" som jag hade hoppats. Dessutom känns det synd att inte låta de zigzagiga kanterna synas.

Jag tyckte iaf att det var roligt att sticka detta, så något vill jag nog använda mönstret till. Vad tror ni om att ha det längst ut på ett par muddar tex? Eller kanske hela muddarna?

Sedan är frågan om stickstorleken är lagom? Jag tycker inte att hålen i de tre hålraderna syns nästan alls. Och är ränderna för smala? Blir det rörigt?

Åh. Varför är jag så dålig på att bestämma mig för saker!?

torsdag, juli 27, 2006

Vindor och änder


Igår hittade jag den här garnvindan på loppis, och blev glad. (Min sambo blev ev. ännu gladare när jag kom hem med den idag.) Egentligen hittade jag bara halva vindan, för själva fästanordningen och pinnen som vindan skulle sitta på fattades. Jag tänkte dock att jag kunde använda vårt skruvstäd och vilken pinne som helst till detta, så jag betalade glatt en tia för dragspels-delen. När min far fick se den försvann han ut i verkstaden, och kom efter en stund tillbaka med anordningen ni ser på bilden. Perfekt! Min far är en sann samlare av "bra att ha- grejer", och ofta undrar man ju vad 17 alla saker ska vara bra att ha till. Men, okej, jag ger mig. Den här metalltvingprylen som suttit ihop med något annat någon gång ÄR ju verkligen otroligt bra att ha när man köpt en halv garnvinda.

Härom dagen läste jag i en virkbok jag lånat på bibblan. Där beskrevs bla lite om virkning med virkgaffel. Det var ju tur, för när jag såg även en sådan på loppisen visste jag ju vad det var. För 15:- inhandlades alltså även denna i sin originalförpackning där även en utriven sida ur en gammal Icakuriren låg nedstoppad. Var tvungen att testa lite i går kväll, och efter en del klurande förstod jag iaf hur jag skulle producera en massa öglor sammanlänkade med fasta maskor. Någon gång måste jag helt klart testa att försöka sammanfoga sådana till något mer användbart. Kanske blir det Icakurirens sjal!

Apropå virkning. Det visade sig att sjalen jag ville virka, den som A är expert på, trots allt är samma sjal som den som många av mina släktingar hade. När jag träffade den enda handarbetsintresserade personen i min släkt härom dagen passade jag nämligen på att fråga henne om det där "Virka två stolpar tillsammans" och visade henne sjalmönstret. "Nämen, det där mönstret har ju jag, sa hon. Det har jag virkat många sjalar efter. "

Vår (Ilsefins och Nikkas och min) teori om vad två stolpar tillsammans är stämde också, så nu när det är utrett har jag iaf kommit igång med den knallrosa, vingliga, gnissliga saken:

En intressant iakttagelse jag gjort är att kombinationen akrylgarn+plastvirknål+ stark sol och mycket värme inte är så trevlig. Gnissligheten ökade betydligt i dag när jag försökte virka i solstolen på stranden, och det var också mycket svårare att dra igenom virknålen, jämfört med när jag virkade i den svala kvällsluften igår. Så, efter ett par varv lade jag undan virkningen och tittade på de här sötnosarna istället:

Dagens bildfråga

Ursäkta bildens dåliga kvalitet, den är tagen lite hastigt och lustigt med mobilkameran. Frågan är vad den föreställer?! Mojängen är av trä och ca 10 cm lång.


Jag var nämligen och fyndade lite på second hand när damen i butiken frågade mig: "Du som kan sådant här, vad är detta för något?" Nu var det ju tyvärr så att bara för att jag visste vad en garnvinda var så visste jag inte vad detta var. Men det gör säkert NI! Så berätta nu för mig så jag jag förmedla svaret till damen i butiken.

Damens egna gissningar var för övrigt:
1. En sådant där knypplingstillbehör som man lindar garnet runt (okej, jag håller med om att det liknar det, men varför skulle det vara spetsigt?).
2. Något att göra hål i tyg med. (Hm?! Varför skulle det då finnas typ åtta stycken sådana samlade, och någon med garn kvar på sig? Och, varför av trä?)

tisdag, juli 25, 2006

Hemma

Just nu är jag inte hemma, vilket beror på att jag är hemma ett par dagar. Det är konstigt det där. När jag befinner mig i vår lägenhet, dvs i mitt eget hem, och pratar om mina föräldrars hem, då kallar jag huset där jag växte upp för "hemma". När jag ska åka dit säger jag alltså att "Jag ska åka hem." När jag istället är hemma hos mina föräldrar och ska åka tillbaka till min egen bostadsort säger jag likväl "Nu ska jag åka hem". Alltså är jag borta nu, men hemma. Ja, ni förstår nog.

Efter svalkande bad och melonätning (naturligtvis!) så följde tålmodiga mamma med mig på en liten shoppingtur idag.


Tänka sig, jag hittade lite alpaca. Det ska användas till ett litet zigzagigt testprojekt jag vill göra. Jag köpte också lite Struktur från Järbo, med 25% rabatt. Är ännu ganska osäker på om jag kommer gilla det. Är lite rädd att garnet kommer ge ett för spräckligt resultat när det är uppstickat, men det kan ju hända att det blir jättesnyggt också. Lite pärlor och en bit lapptäckstyg har jag också handlat.

Ett garn som jag iaf helt säkert inte gillar har jag också köpt. Otroligt gnisslig knallrosa akryl.

Virknålen jag skaffade till är iaf väldigt guldglittrig och tjusig. Jag ska försöka ge mig på att virka en sjal i samma modell som de som A producerat på löpande band. Jag lyckades virka 5 lm och 1 sm innan jag fastnade på instruktionen "virka 2 st tills". Är inte säker på vad som menas. Vaddå två stolpar tillsammans? (Efter att ha studerat mönstet lite noggrannare tror jag att det är meningen att man ska låta bli att dra igenom första stolpens sista omslag, virka andra stolpen och då dra det sista omslaget genom alla öglorna på nålen. Ska testa i morgon, men ev. andra förslag är välkomna.) Om någon undrar: Sjalen är inte till mig. Varför i hela världen skulle jag vilja ha en knallrosa akrylsjal?

I en garderob rotade förresten mamma fram en av de akrylsjalar som hela kvinnliga sidan av min släkt knallade omkring i någon gång när jag var liten, och virkade sjalar senast var på modet. Den såg inte ut som jag mindes den. Undrar om detta är en annan sjal än den jag hade, eller om jag helt enkelt tyckte att alla virkade sjalar var likadana på den tiden.

måndag, juli 24, 2006

Vad ska jag göra?

Jag behöver ett nytt stickprojekt. (Eller möjligen, med viss tvekan ett virkprojekt - men då måste jag nog skaffa bättre virknål och lämpligt garn först.)
Det finns så mycket jag vill göra, men just nu kommer jag förstås inte på något. Åker bort ett par dagar och vill kunna ta med mig, så vill komma på IDAG.

Det enda saker jag kommer på nu är:
* Pulsvärmare eller halvvantar i alpaca. Fast, det kräver så tunna stickor ju. Känner mig inte sugen på tunna stickor.

* Stora ylletumvantar som jag kan tova i maskin. Fast, jag vet inte hur man gör.

* Diamondsjalen. Men den ska jag ju vänta med.

* Fler sockar. Men till vem?

Hjälp mig!! Vad ska jag hitta på?

Whohoo!

Har äntligen sytt klart byxorna jag började på någon gång i våras. De där som blev så vida och som jag försökte sy in. Idag har jag lagt upp byxbenen och premiärprovat. Måste säga att jag gillar just att de är vida nu! De ser faktiskt helt ok ut så länge jag står upp. Synd att de knölar sig konstigt över låren/magen när jag sätter mig ner. Fast, så gör ju många köpebyxor också. Men då köper jag dem inte. ;-)
Fotografen är på jobbet och det går ju inte att fota byxor med sig själv inuti så det fick bli en galjbild.

I eftermiddag tänkte jag knåpa lite med mina halvvantar. Maskade av igår, men tänkte fixa lite små krimskramsiga saker på också. De blir nog inte snygga. Snarare gladknasiga!

söndag, juli 23, 2006

Snabbpyssel som tog tid.

Idag har jag tillverkat en hängögla till en fin pärla, så att jag kan använda den som hängsmycke.


Det som var så enkelt tog dock vääääldigt lång tid. Vill du också att ditt pysselmaterial ska räcka länge? Så här gör du:
1. Åk till grannstaden och handla en fin pärla. (Du får inte handla i staden du bor i, då kan du ju alldeles för lätt köpa en ny när du kommer till punkt 2)
2. Lägg den någonstans i ditt röriga hobbyrum så att du inte kan hitta den på minst några månader.
3. Se till att du råkar hitta den när du inte alls är sugen på att pyssla. Lägg den på ett nytt bra ställe, som du ev. kommer ihåg. Vänta några veckor till.
4. Snöa in på att sticka rör.
5. Sticka ett rör i samma färg som din pärla.
6. Få en ingivelse, släng dig in i hobbyrummet och leta fram din pärla, ett par tänger och en bit smyckestråd.
7. Tillverka en hängögla till din pärla. Klart!

fredag, juli 21, 2006

Grönt garn


Det blev lite alpaca inhandlad idag. Tycker du att det ser mycket ut? Det är det inte. Det är bara tio nystan. Pyttelite om man jämför med Stickorrens skörd. Jag ertappade minsann henne i LYS:en med en hel bärkasse full med alpaca i olika färger! Fast, hon såg inte det minsta skyldig ut, utan tvärtom ganska nöjd. Helt rätt!
För er som inte vet, så kommer alltså priset snart gå upp med ca 10:- per nystan, så det gäller att bunkra lite. Dock visste jag inte riktigt till vad jag behövde bunkra, så jag stod där i butiken och klämde lite på nystan i olika färger och sa till damen som arbetar där:
- Jag vet inte riktigt vad jag ska ha det till, bara.
- Du kan ju alltid sticka ett par fingervantar, sa hon, och log.
- Ja, sa jag, innan jag insåg att jag stod där och ljög. Ändrade mig och sa:
- Nej, det kan jag faktiskt inte. Jag har knappt kommit till tumvantar ännu.
Damen såg lite förvånad ut, och gav mig inga fler förslag på lämpliga alpacaprojekt.

När jag gick därifrån en stund senare insåg jag att jag inte ens kommit till tumvantar. Mina turkosa rör har ju inga tummar, bara tum-hål. Ajaj, vad jag försöker luras. Illa.

Idag har det inte blivit något stickat ännu. Har varit och handlat ingredienser till ett riktigt långkok - Matlis prisbelönta chili. Sedan gjordes detta långkok (om än med vissa modifikationer vad gäller mängden chilipulver. Jag är en chilimes.). Kunde ju ha stickat under tiden, men istället fixade jag med annat hemma, och läste lite i nya Simply knitting. När chilin kokat klart
åt vi: Mums mums! Kanhända hade jag klarat lite mer chilihetta än jag trodde, så det får bli fler försök, och då ska jag se till att få tag i jalapenos också!

Nu är jag väldigt mätt och belåten. Men stickar gör jag inte. Jag dricker kaffe och har fastnat i spelet Zookeeper. Fånigt beroendeframkallande!

Röriga jag

Sticknick igår och jag hann med ett antal cm på turkost rör nummer två. Sedan beklagade jag mig för E: -"Kolla vilka tydliga ränder det blir där stickorna har mötts".
E, drog lite i mitt rör, ville att det skulle jämna ut sig. Sedan kollade hon lite närmare och sa: Du, det är ju inte så konstigt, när du har stickat två räta bredvid varandra här...
Nä, inte så konstigt nej. Meningen var ju att jag skulle sticka resårsticking 1rm, 1am.
Så jag hann repa upp några cm rörstickning också, innan jag gick hem! ;-)

Nåja. Ett rör är i alla fall klart. Med skarvränder och allt. Världens enklaste halvvante!

För övrigt är jag otroligt imponerad av Stickorren, och hennes Diamondsjal. Jag börjar känna pressen att försöka jag också. Fast, jag ska inte. Inte nu. Sen.

Nu ska jag strax ge mig iväg till min LYS på jakt efter lite Drops Alpaca innan prishöjningen!

onsdag, juli 19, 2006

Trosa-Tommy

Men hur kunde jag glömma!? När vi var i Trosa fick vi ju se den här mannen:

Ser du inte vem det är? Kolla noga!


Det är Tommy Körberg som sitter på en balkong och putsar sina skor...

Bord från Birger och rör med hål i


I dag skiner solen, men jag har suttit hemma och väntat på leveransen av ett stort paket som visade komma från BordBirger. Undrar inte ni också vem han är, denne Birger?! Nåväl, via EM har det i alla fall alldeles nyss kommit hit. Vårt nya soffbord!

Medan jag väntade hann jag baka en snabblimpa, provsmaka krusbären på balkongen

(de är nästan mogna nu) och sticka lite på mitt rör. Jag lyckades efter lite klurande tillverka hålet som syns till vänster på röret.

Maska av var ju inga problem, men däremot satt jag en stund och såg dum ut stirrandes på min enda fria garnände när det var dags att lägga upp nya maskor mitt i varvet. Jag gissar att det finns fler sätt att göra det, men jag kom till sist fram till att jag kunde använda "knitting on-tekniken" om jag vände på steken och lade upp från avigsidan.

Tack snälla E och Stickorren för tips och tröst ang. mina synliga "skarvar" på rörstickningen. Jag hoppas att de blir mindre synliga så smpningom då. Annars har jag lösa planer på dekorationer som jag kan placera ut på lämpliga ställen. Nu kan ni nog förresten gissa vad det hela ska bli...

Puh. Det är varmt. Jag vill leka säl. Ska försöka övertala sambon att vi ska åka och ta ett kvällsdopp innan vi monterar bord.

tisdag, juli 18, 2006

Till Trosa och tillbaka

Har varit ett par dagar hos goda vänner med stuga i Trosatrakten. Jag hade längtat efter att få blåsa upp min luftmadrass och tillbringa en del tid plaskandes omkring i viken. Vädret var dock inte riktigt, riktigt på min sida. I går var det ganska blåsigt, men trots detta blev det i alla fall ett dopp i havet (18 grader) igår, men idag avstod vi då solen inte alls ville komma fram förrän det var dags för oss att åka hemåt. Nåja, trevligt och avslappnat var det iaf! Vi fick en guidad tur i Trosa, en titt på Tullgarns slott där man tydligen kan roa sig kungligt i trapporna, mycket goda grillspett, vin, samt en liten virklektion (nja, just det var det nog kanske bara jag som fick), samt övernattning på mjuka madrasser i ett rum som även rymde en garnvinda. Tänk om jag haft några härvor med mig..

Stickade bara lite i bilen på väg dit och hem. Just nu håller jag på med ett turkost rör utan böj. Har fortfarande problem med att få hörnen/skarvarna osynliga när jag stickar med strumpstickor. Det blir tyvärr ganska tydliga ränder av lösare maskor där stickorna möts. Just på detta projekt gör det inte så mycket eftersom jag ändå tänkt dölja det så småningom, men annars är det ju lite trist. Finns det några andra knep för att undvika detta än att dra åt maskorna extra hårt just där?

söndag, juli 16, 2006

Det är svårt att virka

Nu har jag läst på en del i "The happy hooker", och när jag tog upp virknål och garn insåg jag varför jag får så ont i vänster pekfinger när jag virkar. Jag vill ha garnet liggande spänt över pekfingret OCH använda pekfingret (och tummen) att hålla i arbetet med. Det funkar inte så bra... Nu har jag förstått det (självklara?!) i att man måste använda ett annat finger, typ långfingret till att hålla fast arbetet, så att man får en fri garnbit att fiska tag i. Ägnade en god stund åt att prova olika sätt att hålla, men hur jag gör känns det avigt, men så är det väl när man ska försöka lära om något invant. Till sist fick jag ont i högerhanden istället så jag lade ner virkandet. För nu iaf.

Jag har inte hittat något bra att använda som lås till min tovade väska. Ska se om jag kan få tag i en sådan där träknapp som man burkar ha på dufflar, det tror jag kommer passa. Fotade väskan nyss och försökte först använda min katt som modell.

Han ville dock verkligen inte synas på bild med en tovad väska runt halsen, så jag fick snällt hålla i den själv medan jag fotade.
Den är stickad av mattullgarn och det gick åt lite mindre än två härvor. Innan tovning var väskan ca 31 cm bred och 37 cm hög. Efter två tvättar i 40 grader är den nu ca 20 x 21 cm.

Jag har ganska länge förvarat de flesta av mina stickor i en spagettiburk på skrivbordet, men eftersom strumpstickor och virknålar försvinner långt ner i den, så har jag varit tvungen att tömma ut alltihop varje gång jag ska ha tag i något sådant. I går var jag på IKEAs fyndavdelning och hittade likadana prickiga burkar som jag vet att Ilsefin använder. Så nu är jag en härmapa igen. Fast, det är viss skillnad på antalet stickor i våra burkar. Jag är i alla fall nöjd med att jag kan få tag i mina stickor snabbt när jag vill ha dem. Återstår nu bara att se om katterna kommer tycka detsamma...

lördag, juli 15, 2006

I´ve got a bracelet to prove it

Väskan har nu åkt två gånger i tvättmaskinen och tovat till sig riktigt bra. Den hänger nu på tork med tidningspapper i sin mage. Jag måste klura ut vad jag ska använda som lås också, och sedan ska jag fota så ni får se hur det blev.

Spatserade nyss förbi sambon med min tovade väska på axeln och frågade honom "Exakt hur nördig ser jag ut med en tovad väska?" Han såg eftertänksam ut och svarade sedan "Det är det nördigaste du har gjort i alla fall." Nu vet jag inte om han menade att det nördigaste jag gjort var att gå omkring med en tovad väska, eller om han menade att den tovade väskan vad det nördigaste jag någonsin tillverkat. I så fall skulle den vara nördigare än det här armbandet:
Hur som helst. Jag är glad att jag är en nörd, så att jag kan få fortsätta att ha roligt!!

Kortis

De grå raggsockorna är överlämnade, provade och godkända. Mottagaren som normalt sett är mycket varmblodig av sig knallade runt med sockor på en god stund i julivärmen och påstod att det var skönt...
Min skumma väska åker runt i tvättmaskinen just nu. Spännande att se vad som händer. Rapport kommer så småningom.

Nu blir det en sen sojakorv!

torsdag, juli 13, 2006

Hooked on a feeling

Nu mår jag bra. Jag har klippt mig. Jag har lånat en bok av en vän. Jag har andats lantluft. Jag har ätit goda saker. Jag har umgåtts med människor som jag tycker om. Och, jag har stickat klart min åttonde socka!!

Det sista paret blev faktiskt alldeles rätt storlek för mottagaren, och det är bara juli ännu. Jag hann alltså i god tid före vintern. Fantastiskt. Jag befarade att det skulle krävas några försök till innan jag prickade rätt. Nu ska jag bara anteckna noga hur jag gjort, så att jag kan göra fler i samma storlek om det skulle behövas framöver. Jag gillade för övrigt att sticka med det här raggsocksgarnet på härva från Grunnebo garn. Det är något tunnare och vassare än Raggi-garnet jag stickade mina första par i, och det här var lite lättare att hålla i på något sätt. Dessutom luktar det en aning ull.

Eftersom jag beklagat mig en hel del över mina bristande virkkunskaper har Nikka varit så gullig och lånat ut den här boken till mig idag:


Jag har inte hunnit titta så mycket i den ännu, men nog finns där ett och annat som ser intressant ut. Eftersom sockorna är klara, och jag inte har så mycket kvar på väsk-experimentet behöver jag ett nytt projekt. Kanhända blir det något virkat... Har dessutom fått ett sjalmönster av A, men måste nog skaffa garn som passar till ändamålet först. Och kanske några fler virknålar i olika storlekar. Tänk att det alltid finns något mer på önskelistan! ;-)

Eller en kattbädd...

Medan jag skrev förra inlägget har katten lärt mig något:

Det gör inget om något inte blir vad man har tänkt. Det mesta är faktiskt ändå en kattbädd.

onsdag, juli 12, 2006

Man kan ju alltid göra en väska...

Kattmamman tyckte jag förtjänade ett enklare stickprojekt efter linne-bedrövelsen. Det tyckte jag också. :-) I går plockade jag fram grova stickor, och grovt (och sticksigt) garn och började jag med det här:

Visst ser det skumt ut? Naturligtvis är detta INTE en konstig linnemodell. Detta är en väska. Eller, det ska bli en väska hoppas jag. Fliken där uppe är alltså locket som man viker över öppningen. Återstår nu bara att sticka handtag/axelrem och sedan ska den stoppas in i tvättmaskinen för filtning och krympning. Spännade!
Åh, vad skönt det var att sticka något som gick snabbt framåt, och där detaljerna inte är superviktiga för slutresultatet (jag menar, jag ska ju ändå misshandla den i tvätten sedan).
Skönt också att bara sticka på efter eget huvud, och inte behöva förstå hur någon annan har tänkt att jag ska göra!

Idag skulle vi egentligen ha åkt på utflykt, men eftersom utflyktssällskapet inte mådde bra så blev det inställt. Istället har jag använt dagen bla åt att plocka lite hemma i hobbyrummet och vardagsrummet. Försöker rensa och fixa till. Visst är det svårt att både skapa och hålla god ordning i ett hobbyrum? (Please, håll med!) Jag vill ju ha ALLT mitt hobbymaterial tillgängligt där, samtidigt som sambon vill detsamma med sina pryttlar (tyvärr varken stickar eller syr han, så det är helt andra saker som konkurrerar om utrymmet), och dessutom vill jag kunna lämna halvfärdiga projekt framme och då är det ju genast helkört med ordningen...

Nåja. Vardagsrummet är i alla fall riktigt trevligt nu. Känns så mycket bättre med färger som vi själva valt! Eftersom E tidigare var nyfiken på vad soffpaketet innehöll, så kan jag meddela att det BÅDE innehöll bubbelplast och denna soffa:

Soffbordet i furu har f.ö. varit mycket omtyckt, särskilt för sitt praktiska "gömma- skräp-utrymme" på underhyllan. Det har alltså tjänat väl i ett antal år, men nu står det faktiskt bara där tills det nya behagar komma.

tisdag, juli 11, 2006

Linnet...

Ja, jag vet att jag är tjatig. Det är det där linnet igen. Har virkat runt ärmhålen idag. Tyckte det gick förvånansvärt bra, och såg ganska jämnt ut. Var vid gott mod. Sedan provade jag linnet på. Tjena.

Det såg inte klokt ut. Ärmhålen blev liksom utstående och buckliga. Kan inte förklara riktigt, men jag kan konstatera att jag inte riktigt förstår det där med hur man ska virka kanterna. Virkningen blir ju stel, stickningen är elastisk. Har provat att virka olika hårt, men fattar ändå inte hur det någonsin ska kunna bli bra. Jag måste göra något fel.

Har repat upp det jag virkade nyss. Ärmhålen blir konstiga utan kant också. Jag är så less på hela projektet. Just nu testar jag om man kan använda linnet som väst istället... ;-)


Nä. Blä. Måste nog sätta igång en ny stickning meddetsamma, så jag blir på bättre humör! Frågan är bara vad det ska bli. En väska kanske?

måndag, juli 10, 2006

Bloggutmaning

Oj! Jag har blivit utmanad av Nikka. Bäst jag antar utmaningen genast!

Fem saker i min frys:
* Tranbärsjuice
* Blåbär
* Kylklampar
* Otroligt gamla korvbröd
* Kycklingfilé

Fem saker i min garderob:
* Velourmysbyxor
* Oanvänd fin sommartopp med snygg skärning, men med en färg som gör att jag ser avliden ut (Tack för det o falska provrumsljus!)
* En stor plastpåse innehållande en liten plastpåse innehållande en ny tesil
* Rosa tröja med "gravidskärning", dvs omlottskuren över bysten, avskuren under densamma, samt mycket vidd över magen
*Brun volangkjol

Fem saker i min bil:
* Däckfix
* Brassestol
* Vägatlas
* Gratis-CD från MAXI
* Grus

Fem saker i min handväska:
* Plånbok
* Mobiltelefon
* Våtservett
* Kundvagnspolett
* En halstablett (Vicks)

Äsch. Jag tar mig friheten att lägga till en sak till!
Fem saker jag vill sticka/virka innan jag dör:
* Diamondsjal (dvs, längre än tom varv 23 ;-)
* Odessamössa (bara för att den verkar rolig)
* En tröja, vilken som helst! (fast gärna en fin)
* En virkad matta/picknickfilt som den som Fosco har.
* Något rikigt babygulligt (kanske ungefär så här) och samtidigt ha en riktigt god anledning till att göra det.

Fem personer att langa vidare till:
* Fosco på: http://mirabiskus.blogg.se/
* Kattmamman på: http://mamacatsknittingblogg.blogspot.com/
* Elisabeth på: http://elisabeth.smuligt.com/
* Kristina på: http://leftknitt.blogspot.com/
* Stickorren på: http://stickorren.blogspot.com/

Och alla andra som läser detta och vill hänga på ska naturligtvis göra det!! ;-)

söndag, juli 09, 2006

Sticknick

I kväll har jag varit på sticknick med mina stickkompisar. Det var mycket behagligt ute, lagom soligt och lagom varmt, och mycket behagliga människor att umgås med. Jag virkade klart nederkanten på linnet och funderar nu på hur jag ska göra med ärmhålskanterna, försöka kanta på något sätt eller helt enkelt låta dem vara som de är. Några varv sockstickning hann jag också med mellan prat, skratt och fika. Ilsefin hade bakat väldigt goda kakor med pepparkakssmak (recept?!) och själv vispade jag ihop något sådant här i eftermiddags:


Bruna muffins
3 ägg
1,5 dl brun farin och 1,5 dl råsocker
1 stor morot, riven
1,5 dl skrädmjöl (havremjöl, finns tex på Maxi i min stad)
1,5 dl vetemjöl
0,75 dl havrekli
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 dl vatten (eller 1 dl matolja, för den som vill)
1 äpple, skalat och skuret i tunna klyftor

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna, utom vattnet. Vattnet tillsätter du lite i taget på slutet. Häll smeten i muffinsformar, tryck ner äppleklyftorna och grädda i 200 grader ca 15 min.

Som ni säker förstår går det bra att improvisera lite. Ta vilket socker du vill, eller byt ut havremjölet. Det blir annorlunda, men fortfarande gott. ;-)

Virkad spets och spetsig virknål

Jag har ännu inte gett upp på mitt linne. Nu håller jag på att virka en spets nedtill på linnet, för att förlänga det en aning. Det gick till min stora glädje lättare att virka där, än kring urringningen. Uppläggningsmaskorna var ju alltså betydligt jämnare i storlek.

Virknålen var dock en aning vass så nu har jag ont på vänster pekfinger igen. Vet inte hur andra gör när de virkar, men för mig är det det fingret som hamnar under arbetet som stöd. Nu har jag dock slipat av det allra värsta. Det var ju så dags, när fingret redan ömmar ordentligt.

Jag undrar just om jag någonsin kommer använda det här linnet. Men, om inte så har jag förhoppningsvis lärt mig något på vägen i alla fall...

fredag, juli 07, 2006

Varmt varmt varmt

Du milde tid vad varmt det är! Som tur är har vi skaffat en fäkt som blåser sköna fläktar över mig där jag sitter.

Det har inte blivit så mycket stickat sedan sist. Jag har stickat lite socka, bla hemma hos K härom dagen, men igår kväll upptäckte jag att jag missat av avsluta skaftet med 10 varv slätstickning som jag gjort på socka nr ett, och istället gått direkt på hälen. Tråkigt nog hade jag nästan avslutat en riktigt fin häl när jag insåg min miss. Övervägde att låta det vara och beställa garn till två sockor till, en med slätstickning på och en utan :-) Repade dock upp istället. Tänk så mycket hälsticking jag får öva!
Jag har också försökt virka halskanten på linnet, och är ganska irriterad på att det inte blev alls särskilt fint. Testade på flera sätt, men det blev inte bra hur jag än gjorde. Nu ska ni förstås veta att jag inte precis är någon fena på virkning, men jag tror grundproblemet var att avmaskningsmaskorna inte var så jämna. Eftersom kantmaskorna för urringningen liksom måste luta så blev de för långa.

Nu efteråt har jag dock läst i min ultimata stickningsbok och sett ett knep för att minska det problemet. Hoppas bara jag minns att jag ska slå upp det nästa gång jag ska avmaska för en urringning.

I vårt hem är det fortfarande ganska rörigt. Vi har inte fått ordning på vardagsrummet ännu, alla nya möbler har inte kommit så vi kan inte göra oss av med allt gammalt, men samtidigt vill vi få ut det gamla för att ha plats för det nya. Mycket svårt dilemma. Kan ni förresten gissa hur mycket golvyta innehållet i en Billyhylla kan ta upp? Rätt svar är: Otroligt mycket större utrymme än en Billybokhylla, i princip ett halvt rum! Nåja. Jag är ganska glad just nu ändå. Tills alldeles nyss stod det två stora tresitssoffor i vardagsrummet, men nu har den ena (den gamla som tur är!) blivit ivägburen en en tacksam kille och hans svärfar. Åh, så mycket plats vi fick igen! Sköönt!

torsdag, juli 06, 2006

Pockettips

En kompis efterlyste tips på bra pocketböcker, så jag tänkte jag skulle göra ett försök till en lista.
Ända upp till det att jag gick i gymnasiet läste jag ganska mycket. Sedan tog det i princip stopp under flera år, under det att jag läste på universitetet och började jobba. Jag antar att jag helt enkelt inte kunde koncentrera mig, inte hade ro att läsa, att annat snurrade i huvudet så snart jag försökte sätta mig med en skönlitterär bok. De sista åren har jag till min stora glädje lyckats komma igång och läsa en del igen. Det förlösande var att jag helt släppte tanken på att jag skulle läsa något som jag "borde" läsa, något som gav något, att jag skulle minnas vad jag läst, att böckerna skulle vara av tillräcklig kvalitet osv. Och, kanske framför allt att jag bestämde mig för att det var okej att släppa en bok mitt i om jag inte gillade den. ;-)

Jag har fortfarande perioder då jag inte har ro att läsa böcker. Men när jag läser så läser jag för stundens, och min egen glädje. Minns jag något efteråt, lär jag mig något - ja, då är det en bonus! ;-) Naturligtvis är smaken väldigt olika, och om man gillar en bok eller inte tycker jag personligen ofta beror på vad man är sugen på för stunden, vilken genre det är, grad av lättsmälthet osv. Med detta sagt, ett gäng blandade karameller:

Corinne Hofmann; Den vita massajen (Läs, läs läs!)
Peter Robinsson; En ovanligt torr sommar
Inger Frimansson; De nakna kvinnornas ö (och många fler av hennes böcker)
Elisie Johansson; Glasfåglarna, Mosippan, Nancy
Donna Woolfolk Cross, Påven Johanna
Arnaldur Indridason; Kvinna i grönt
Diane Chamberlain; Susannas flykt
Johanna Nilsson; Hon går genom tavlan ut ur bilden
Johanne Hildebrandt; Freja, Idun (Serien Sagan om valhalla)
Torey Hayden; Spökflickan, Burpojken, Rävungen, Tigerungen, Solrosskogen
Anna Lytsy och Ulrika Olson; Den tusende gången
Unni Lindell; Sorgmantel
Patrick Redmond; Ögonsten, Marionetter
Karin Fossums; I princip alla hennes böcker, tex "När djävulen håller ljuset".

onsdag, juli 05, 2006

Dagens göranden

Idag har jag:
Ätit frukost och läst tidningen.
Monterat bokhylla (dubbelt så hög som denna) tillsammans med sambon.
Sytt sidsömmarna på bruna linnet.
Duschat. (och använt deo, precis som vanligt ;-)
Ätit linscurry från frysen.
Bakat brödbollar med dinkel och råg som inte jäste som de skulle.
Varit hos K och stickat och fikat. Och pratat. Och inspirerats och imponerats.
Sett nya TV:n bäras in av två personer, varav alltså ingen var jag.
Surfat lite.
Burit ut tomma kartonger till källsorteringen. (Dock ej den gigantiska tv-kartongen. Den ska naturligtvis sparas minst tio år...)
Vattnat växter ute och inne.
Vikt en del tvätt. Men det finns mer kvar.
Bäddat rent.
Druckit en kopp kaffe.
Bloggat ovanstående.

tisdag, juli 04, 2006

Linne och garnköp



Blockning av linne pågår. Som ni ser har även jag varit på en tur till Biltema för att skaffa blockningsunderlag. Perfekt!

Garnstumparna som syns på bilden är det enda jag har kvar av garnet, och de kommer inte räcka till att sy ihop delarna, samt till att virka två gånger runt alla öppningar.

Jag har iaf äntligen fått hem "The Ultimate Knitting Book" som jag beställde från Amazon för flera månader sedan. Till sist gav jag upp och avbokade den, och beställde den från Adlibris för 50:- mer istället. Då kom den efter någon vecka! Där finns bra beskrivningar av hur man virkar på kanter, kräftmaskor, samt monterar ihop stickade stycken, så nu har oddsen för att linnet ska bli klart någon gång faktiskt ökat lite.

Något som också behövs för att göra klart linnet är som sagt mer garn. Här är det vita papuanystanet jag handlade i Kilafors, tillsammans med ett superwashgarn som jag tänkte skulle få bli lättvättade barnsockor.

Ja, och så blev det lite ullgarn. Ett härva entrådigt, en härva tvåtrådigt, och två härvor fyrtrådigt. Blev sugen på att sticka grova vantar till vintern, därav det fyrtrådiga. De övriga nystanen bara halkade med...

Förutom till Kilafors så var jag även till Växbo lin och besökte deras fabriksförsäljning. Så lite, lite, lin bidde det också.


Vet inte rikrigt vad det ska bli av det, mer än att det kanske är dags också för mig att börja göra I-cordshalsband.

söndag, juli 02, 2006

Spännande spinnande


En dag i förra veckan var vi tillsammans med ett par av sambons släktingar och besökte ett repslageri där två härliga gamla damer visade oss hur man tillverkar rep för hand. Först spann de ett garn, (ja, det heter så!) av linfibrer. En av damerna satte fast linet tvärsöver magen innanför förklädet och därifrån drog hon sedan ut linet medan hon spann garnet, och den andra kvinnan vevade på ett hjul där garnänden var fäst. Det såg så otroligt lätt ut, men samtidigt insåg jag förstås att det måste vara otroligt svårt innan man lärt sig, och känslan för hantverket sitter i händerna. På bilden ovan kan ni se hur tre garn tvinnas samman till ett rep med hjälp av en "kloss" med styrspår i.

På detta lilla repslageri sålde en av damerna också lite (handspunnet?) ullgarn, både ofärgat och växtfärgat. Där fanns tom något nystan spunnet på en blandning av ull och hundhår! Jag vet inte vad som tog åt mig, men jag köpte inget... Jag såg nog helt enkelt inget lämpligt projekt, och färgerna var kanske inte mina favoriter, men ändå?! Konstigt. Sambon var helt chockad efteråt.

En av sambons släktingar, som är en ganska ny bekantskap, visade sig vara en flitig toverska, som tovar sittunderlägg, ullsulor mm som hon säljer. Dessutom spinner hon sitt eget ullgarn! Här blev det en del garnprat och tovningsprat. Kan meddela att hon aldrig hört talas om att tova med bubbelplast ;-). Här var det i första hand handtovning som gällde. Jättetjocka, fina "filtbitar" får hon till.

Och vet ni vad - jag fick prova att spinna lite på hennes spinnrock också! Det var ursvårt. Jag höll fast ulltussen alltför krampaktigt så garnet blev liksom aldrig längre, bara mer och mer snurrat. Dessutom hade jag problem att få hjulet att snurra som det skulle. Min högerfot borde ha rört sig upp och ner för att få fart på det, men jag trampade liksom bara ner den i golvet och höll kvar den där som om det var symaskinen jag satt vid.

Ja, ni ser rätt, jag har ingen ull i mina händer. Jag bestämde mig nämligen för att avsluta detta första försök med att öva lite luftspinnande (jfr torrsim:-))...

Stickat på resan

Eftersom min trevlige sambo var den som framförde bilen i princip hela resan så kunde jag ägna mig åt lite bilstickning. Gjorde klart bakstycket på det bruna linnet kvällen innan vi åkte, och lade upp till framstycket i bilen. Någon gång under dag två maskade jag av detsamma. Har dock inte kommit längre, eftersom jag dels inte hade någon virknål med mig, och dels inte riktigt vet hur jag ska göra. Garnet kommer knappast räcka till att virka runt alla kanter så som det står i beskrivningen. I skrivande stund har jag dock fått tag i vitt bandgarn av samma typ, och planerar att använda detta till kantning om så behövs, och annars till att virka på någon typ av kant nedtill så att linnet blir lite längre. Men, nu undrar jag: Visst bör jag tvätta de bruna delarna innan jag virkar på det vita garnet?

Är inte jättepå med linnet känner jag, eftersom jag inte gillar när det inte blir som jag har tänkt, och eftersom jag då har svårt att fatta beslut om hur jag ska göra. Nåja. Efter att framstycket avmaskats så kunde jag ju lägga upp för en ny stickning.



Som ni nog ser var det dags för nästa sockförsök! Jag är lika stolt över nystanet som över röret. Lyckades förvandla en härva till ett nystan där garnet dras från mitten. Fantastiskt! (Att jag tog omvägen över att trassla in både mig själv och min skrivbordsstol i garnet innan sambon ställde upp som garnvinda är en annan sak.) Tillbaka till själva sockstickningen. Denna gång ville jag verkligen inte att sockorna skulle bli för små för min relativt storfotade mottagare, så jag läste säkert åtta olika beskrivningar och kom fram till att 60 maskor är det största som rekommenderas någonstans- oavsett garn!? Alltså stickade jag på 60 maskor, testade lite olika stickstorlekar, och kände mig tillfreds med den ganska gigantiska socka som växte fram. I fredags tog jag "time-out" från det sociala livet några timmar och stickade lite, ensam med mig själv och mina tankar. Kände mig väldigt tillfreds även med detta! ;-)


Idag på hemvägen hann jag nästan klart socka nr ett, ska bara dra ihop de sista maskorna framme i tån och fästa garnet. Sedan är det bara socka nr två kvar innan det är ett FO!

Har faktiskt lyckats köpa lite garn och se lite andra intressanta saker under veckan, men jag tror jag får lov att blogga lite i taget.

lördag, juli 01, 2006

Hemma igen!

Hej på er!
Är just hemkommen från min resa. Just nu är det uppackning och tvätt på programmet men jag ska blogga lite mer så snart jag orkar/hinner. Kan bara nämna att jag haft det väldigt bra, och hunnit sticka en del, men tyvärr blev det inget stickcafé på tisdagen. En kombination av dålig timing, och att träffen var flyttad en god bit ut på landet gjorde att jag avstod. Hade jag VERKLIGEN velat åka dit så hade jag nog kunnat, men jag fick mig faktiskt en del stickprat till livs ändå. Men som sagt: Rapport kommer!