fredag, mars 31, 2006

What´s going on?

Undrar ni vad jag håller på med nu? Tja, för några dagar sedan såg det ut så här:

Sedan dess har den bruna röran blivit större, mindre, större igen, mindre igen osv. Vet inte om jag vågar säga det högt egentligen, men tanken är att det ska bli en sjal. I den här takten kommer det ta tid, men jag får ju verkligen valuta för garnpengarna - garnet blir ju otroligt välanvänt och räcker läänge. :-)
Jag knåpar vidare med den rosa halsduken också. Och jag har lust att sy! Och jag vill göra halsband!! Varför kan man inte hinna allt?

tisdag, mars 28, 2006

Vilket garn är du?

Kattmammans sida hittade jag en länk till ett kul test. Eller, det var iaf kul tills jag fick resultatet. Undrar vad det där säger om mig egentligen?! Nåja, jag hävdar BESTÄMT att jag inte är född att städa - den som tvivlar är välkommen att studera köksgolvets status eller kolla in högarna i rummet jag sitter i nu. ;-)




You are Dishcloth Cotton.You are a very hard worker, most at home when you're at home. You are thrifty and seemingly born to clean. You are considered to be a Plain Jane, but you are too practical to notice.
Take this quiz!



söndag, mars 26, 2006

Pyromantupp


Den här tuppen har jag sytt klart idag. I början av veckan orsakade detta fjäderfä nästan en eldsvåda i vår lägenhet. Jag satte en kastrull med quinoa att koka på spisen, gick in till datorn för att kolla upp en sak, fick syn på tuppmönstret som låg på skrivbordet, tog med det och gick glatt in i hobbyrummet. Där stängde jag in mig och sysselsatte mig en god stund med att leta lämpligt tupptyg och klippa till detsamma. Som väl är, (speciellt för tuppen som annars skulle fått mycket ovett) gick jag ut därifrån innan en regelrätt brand uppstått, men hela resten av lägenheten var då rökfylld. Mycket typiskt att brandvarnaren inte fungerade heller, fast jag nyss bytt batteri.

Bakom tuppen kan man förresten spana in de tapetprover vi lånat hem. Sambon tyckte det var viktigt att de nya tapeterna inte skär sig mot tuppen. :-)

Och så här är det att fota när man har katt:

Fast...

Vid närmare eftertanke (och påpekande från min vän A) så skulle jag förstås aldrig använda sådana där underlägg. För pluttenuttigt. Och sambon skulle antagligen undra varför jag lagt stjärtlappar/sittunderlägg på matbordet.

Jag vill dock fortfarande kunna göra dem! Och en hjärtformad rosa badrumsmatta kan man faktiskt vilja ha utan att vara superromatiskt lagd.

En vacker dag


Nu drömmer jag igen. Tänk om jag en vacker dag kan virka sådana här hjärtformade underlägg! Eller kanske som en badrumsmatta? För er som inte behöver drömma utan redan kan virka finns mönstret här.

lördag, mars 25, 2006

Svar


Jag svarar på min egen fråga från i tisdags. Det skulle vara allt vara lite bättre om jag inte behövde se ut så här på nedre delen av kroppen för att kunna sitta på balkongen. Och lite trevligare skulle det kanske också bli om balkongväxterna såg något lite mer vårgröna ut än de som står där nu.

tisdag, mars 21, 2006

Vårkänning


Idag var det så pass varmt i solen att stickningen följa med ut på balkongen en stund. En kopp kaffe, en pytteliten bit mörk choklad, lite sol på näsan och en stickning på gång. Kan det bli bättre?

fredag, mars 17, 2006

Spetsprojekt

Javisst ja´! Så här ser alltså mitt pågående projekt ut. Garnet är ett bomullsgarn som är trevligt att sticka med. Kom tyvärr bara över två nystan så jag får se hur långt det räcker.


Om någon är sugen på att testa mönstret kommer det här:

Engelsk spets
Mönstret är delbart med 6+1
Varv 1 och alla följande udda varv (Baksida) : Avigt
Varv 2: 1 rm *omsl, lyft/lyft/rm, 1 rm, 2 rm tills, omsl, 1rm Rep. från * varvet ut.
Varv 4: 1 rm * omsl, 1 rm, lyft 1, 2 rm tills, öhpt, 1rm, omsl, 1rm Rep. från * varvet ut.
Varv 6: 1 rm * 2 rm tills, omsl, 1 rm, omsl, lyft/lyft/rm, 1 rm Rep. från * varvet ut.
Varv 8: 2 rm tills * 1 rm, omsl, 1 rm, omsl, 1 rm, lyft 1, 2 rm tills, öhpt* Rep. från * tills 5 maskor återstår på varvet. Dessa maskor stickas: 1 rm, omsl, 1 rm, omsl, 1 rm, lyft/lyft/rm

Fredagsstickning

Den här veckan har gått fort! Innan jag visste ordet av var det fredag igen. I dag slutade jag jobbet strax efter lunch och valet stod då mellan att a) gå och gympa b) gå på stickcafé eller c) vara oändligt lat, ta på mig lila velourbyxor, och stanna hemma. Det blev b) - ett ganska enkelt val. :-) Stickcaféet var mycket trevligt idag också. Tänk så många roliga och glada människor det finns, som man aldrig skulle träffat på i sitt "vanliga" liv.

När jag säger att det var trevligt, måste man bortse från att jag på slutet repade upp, och stickade om, samma varv på min stickning typ tio gånger, utan att lyckas få maskantalet att stämma på slutet en enda gång. Sådant är sällan trevligt. Problemet är att jag har börjat sticka något som kanske kan bli en vårhalsduk, i ett spetsmönster som heter Engelsk spets. Inser att jag är alltför mycket nybörjare för att klara av att göra detta SAMTIDIGT som jag lyssnar på intressanta stickdiskussioner eller tom försöker delta i ett samtal. Mina finkänsliga medstickare märkte dock min oerhörda koncentration (och sammanbitna min?) och var kloka nog att inte tilltala mig under pågående maskräknande. Mycket vänligt!

Jag har hittat spetsmönstret i en bok från bibblan som heter "Stora handarbetsboken". Kolla vad mycket roliga mönster det finns att testa:

Det där med att sticka efter beskrivning har ju dock sina sidor. Efter att ha läst på fel rad, eller tappat bort mig på raden och undrat om nästa maska skulle vara en rm eller en lyft/lyft/rm eller två rm tills eller kanske ett omsl så skrev jag av beskrivningen och markerade olika instruktioner med olika färger. Då gick det faktiskt ganska mycket lättare.

söndag, mars 12, 2006

Velourbyxor!

Tyget har legat några veckor i väntan på att förvandlas till mjukisbyxor. Härom dagen ritade jag av ett mönster ur ett nr av Ingelise som jag lånat på bibblan. Idag har jag sytt.
Fick ta in en hel del, eftersom de blev så pösiga och oformliga upptill. Skumt egentligen, eftersom jag enligt måttabellen inte borde kunna ha denna storlek eftersom mitt midjemått är större... Insåg snart att den här modellen har hög midja, vilket jag inte är så förtjust i egentligen. Minskade några cm på höjden, och sydde också resårens fåll så att det går bra att vika ner den om man vill. Nedtill lade jag till en liten extra kant i velour i annan färg. Är inte supernöjd med hur de ser ut, men de är i alla fall sköna och gosiga att ha på sig!

lördag, mars 11, 2006

Klart!


Nu är muddarna ihopsydda, och fotade. Typiskt att jag skulle få till ett fel mitt på ovansidan, på den ena mudden. Man ser det nästan tydligare på bilden (den högra) än i verkligheten också.

Jag gillade mönstret, det var roligt, och inte allt för besvärligt när jag tränat ett tag. Jag fick dock sticka 10 varv extra/mudd för att de skulle ha en chans att omsluta mina handleder. Kanske är de lite tighta ändå, men garnet hade inte räckt till två "uddar" till, så nu blev det som det blev.

Valkar på fingarna?

Har stickat spetsmudd nr två ikväll. Det har gått bra! Vet inte om att jag gjort några fel, så jag är otroligt mallig. Stickningen blir fortfarande inte jämn, olika varv gör jag uppenbarligen lite olika hårda. Jag har dock bestämt mig för att det är en övningssak, och således inget att bry sig om i nuläget. :-)

Har lite ont i nacken av mitt stirrande ner på stickningen (tydligen hjälper det inte att jag är våghalsig nog att lyfta blicken då och då under det att jag stickar några räta maskor), men än mer ont i pekfingertopparna. Har stickat lite för hårt ibland, och det gör förstås sitt till, men det kan inte vara hela problemet. Jag måste helt enkelt ha för "ovalkade" fingertoppar ännu.

För visst måste flitiga stickare utveckla valkar typ de "gitarrsträngsvalkar" man får om man övar duktigt på gitarren eller den "blyertspennsvalk" man fick på sidan av långfingret på den tiden man skrev för hand i skolan?

Bild på muddarna kommer så snart jag har sytt ihop dem. Nu är det sängen som hägrar!

torsdag, mars 09, 2006

Bättre och bättre dag för dag

Nu har jag försökt mig på spetsmuddarna. Började först med ett rosa garn, men gjorde någon form av fel och lyckades inte få rätsida på det. Antagligen tappade maskor som vanligt. :-/ Ibland lyckas jag, med mer tur än skicklighet, att fiska upp dem, men jag klarar definitivt INTE av det när det händer mitt i någon form av mönsterstickning. Efter några timmars knölande så repade jag upp typ en halv mudd och lade undan garnet.

Igår var jag och köpte lite billigt merinoullgarn i en bra tjocklek och gjorde ett nytt försök. På något vis känns det lättare att börja om med ett nytt garnnystan (som om själva misslyckandet skulle ha satt sig i garnet, galet jag vet!). Fast denna gången var det faktiskt lite lättare. Dels hade jag ju övat lite på mönstret, och dels var garnet lite mindre luddigt än det första.

Nu har jag maskat av den första mudden, men inte monterat ihop den. Lite sned och vind är den kanske, och jag ser åtminstonde ett fel ganska tydligt, men jag är ändå ganska nöjd. Jag lyckades ju iaf bättre denna gång, så det går ju åt rätt håll!

söndag, mars 05, 2006

Vad är garnet gjort av?

Nu är de petrolfärgade handledsvärmarna klara. Den ena kanten blev en aning ojämn, men jag skyller på att jag stickade det partiet på stickcaféet igår, och nog inte koncenterade mig ordentligt.


På caféet pratades det för övrigt om att man kan göra garn av alla möjliga material, som tex bambu eller kokos, men att garnerna förstås får olika karaktär och blir olika mjuka/vassa osv.
Efter att ha provat mina nya muddar en stund så undrar jag verkligen vad DETTA garn är gjort av. Min bästa gissning just nu är Gullfiber...

lördag, mars 04, 2006

Stickcafé och framtidsdrömmar


Nu har jag varit på stickcafé nere på stan. Som tur var hittade jag ett petrolfärgat garn i rimlig tjocklek i en påse med gamla restgarner, och kunde börja på ett par nya pulsvärmare. Påsen har förresten min mamma rotat fram i en garderob där den legat sedan min förra stickperiod för sisodär 15-20 år sedan. I påsen fanns också vissa skumma alster från den tiden. Jag har inte någon aning om vad det var tänkt att bli, om det ens var tänkt att bli något, men det var förvånansvärt jämnt och fint stickat. Tänk om jag kunde sticka så nu!

Nåja. Tillbaka till stickcaféet. Det var roligt! Trevliga människor och skön stämning. Oj, så fina saker andra kreerar! Och så fina garner det finns.. Man blir inspirerad!

Om jag lär mig sticka hyfsat jämnt och att hålla reda på maskorna någon gång, så vill jag testa det här mönstret. Jag förstår det ju iaf. Det gäller bara att kunna göra också.

fredag, mars 03, 2006

Jag ger upp

Nä. Nu skippar jag det där Alpacaprojeket, för tillfället iaf. Det blir helt enkelt för många fel. Har suttit flera timmar med det utan att producera något användbart. Så jag lägger ner innan jag blir heltokig. Men, det retar mig något otroligt att jag inte får till det! Det BORDE inte vara svårt - bara rätstickning nästan. Det enda svåra är egentligen tjockleken på garnet, och att det delar sig för mig.

Jag som tänkte gå på stickcafé i morgon. Vad ska jag nu ta med mig?

onsdag, mars 01, 2006

Blommig kudde

Ikväll har äntligen en av de två nya kuddarna i kökssoffan fått kläder på sig. Jag gillar verkligen tyget! Synd att stilen och mönstret inte riktigt passar ihop med med de mesblå och småblommiga tapeterna i köket. (Nu får jag sådana där tankar som min sambo idiotförklarar mig för: " Hmm. Man skulle nog tapetsera om i köket, så att kuddfodralen gör sig bättre.")


Antar att jag borde gå och sy kuddfordral nummer två nu, men jag vill ju hinna ge mig på alpacastickningen igen. Beslutsångest!

Kakan klar

Nu är kakan klar och avsmakad. Riktigt god faktiskt! ;-)


Glutenfri experimentkaka

Jag gillar att experimentera lite när jag bakar. Jag gillar också kanel, kardemumma och nötter. Är närmast beroende av kanel, får jag lov att erkänna.

I ugnen står nu en kaka som innehåller ungefär det här:

3 ägg
1 dl råsocker
1 dl brun farin
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 dl havregryn
1/2 dl havrekli
1 dl skrädmjöl (havremjöl)
1 dl fin glutenfri mjölblandning (Sempers gröna)
1/2-3/4dl hackade hasselnötter och mandel
1 dl riven squash
en liten skvätt rapsolja, max 1/2 dl
Och istället för ströbröd: kokosflingor

Undrar hur den blir?! Det luktar gott i alla fall!